8 lucruri pe care sa le stii despre factura

/, OKEY/8 lucruri pe care sa le stii despre factura
screenshot cu aplicatia okey in modulul de facturare

Factura este documentul prin care se confirma o tranzactie comerciala. Se emite, de principiu, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii. Factura sta la baza inregistrarii operatiunilor economice in contabilitate. Este probabil cel mai utilizat document al unei firme. Dincolo de informatiile generale, prezentam mai jos cateva lucruri de stiut despre facturi.

1. O factura se poate emite atat pe hartie cat si in format electronic. 

In modulul facturare din OKEY poti emite facturi direct prin aplicatie pe care le poti tipari sau le poti trimite direct clientilor tai pe adresa de e-mail.

2. Conform legii, o factura se poate emite, cel tarziu, pana in data de 15 a lunii urmatoare momentului cand a fost generata sau a datei incasarii avansului.

3. Semnarea si stampilarea unei facturi nu mai sunt obligatorii. Ele nu mai reprezinta elemente necesare. Insa daca doresti sa le introduci pe factura ta, atunci poti face asta simplu prin intermediul modulului de facturare din OKEY.

Le incarci rapid si iti generezi factura cu stampila si semnatura. In plus poti sa o personalizezi cu unul din cele patru template-uri din aplicatie.

screenshot cu aplicatia okey in modulul de facturare
Cum arata mai exact modulul de facturare din OKEY

4. Baza legala a facturilor se regaseste in articolul 319 din Codul Fiscal. Toate informatiile despre facturare se regasesc aici. De fiecare data cand avem nelamuriri sau curiozitati, recomandat ar fi sa ne intoarcem la sursa si sa ne informam cu atentie.

5. Cand livrarea bunurilor si prestarea serviciilor are loc in Romania, atunci facturarea se realizeaza conform regulilor din Codul fiscal. Daca e un alt loc, atunci facturarea se face in conformitate cu regulile statelor membre ale Uniunii Europene, unde are loc livrarea bunurilor si prestarea serviciilor.

6. O suma de bani, intr-o factura, poate fi precizata si exprimata in orice moneda, dar valoarea TVA-ului de colectat sau de regularizat se face in lei.

7. In momentul in care emitem o factura, aceasta nu poate fi modificata. Totusi, daca ne dorim sa corectam sau sa schimbam, atunci exista doua optiuni posibile:

Prima optiune se refera atunci cand factura nu a fost transmisa beneficiarului. In acest caz se poate anula si emite una noua a carei numerotare se face in continuarea celei anulate.

Daca factura a fost deja transmisa beneficiarului, atunci se va emite o noua factura care va cuprinde atat informatiile din prima factura, numarul si data facturii corectate cat si valorile cu semnul minus. De asemenea, pe noua factura se vor regasi informatiile si valorile corectate.

8. Daca emitem o factura, atunci avem obligativitatea de a o arhiva. Arhivarea copiilor facturilor se face atat pentru cele emise de noi, cat si pentru cele care sosesc in contul firmei noastre. Arhivarea se realizeaza in mod electronic prin intermediul aplicatiei OKEY. In modul se regasesc toate facturile emise de noi pe care le putem accesa rapid cu un click. 

Emiterea facturilor este un proces obisnuit in activitatea zilnica a unei firme. Platformele online de facturare au simplificat si eficientizat activitatea antreprenorilor. De aceea e important sa ramanem la curent cu toate actualizarile ce tin de facturi si emiterea lor.