Ce trebuie sa stii legat de noul ghid publicat de ANAF despre contribuabilii care realizeaza venituri din profesii liberale

/, Antreprenoriat, Comunicate de presa, Stiri/Ce trebuie sa stii legat de noul ghid publicat de ANAF despre contribuabilii care realizeaza venituri din profesii liberale
Budget planning, spreadsheet on laptop screen

De putina vreme a aparut pe site-ul ANAF, “Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din profesii liberale”, prin care se aduc clarificari privind oblgatiile fiscale pentru persoanele care obtin astfel de venituri din profesii liberale. 

Mai exact, daca realizezi venituri de aceasta natura, atunci ai obligativitatea sa te inregistrezi la organul fiscal competent, sa declari veniturile, sa platesti impozitele si taxele.

Inainte de a-ti desfasura activitatea profesionala asigura-te ca stii tot ce trebuie despre facturi si emiterea lor. Ti-am pregatit un articol cu mai multe informatii pe aceasta tema pe care-l poti accesa aici.

Se considera venit din profesii liberale, un venit care e obtinut de catre o persoana fizica, cu profesii reglementate in conditiile legii, si indeplineste cel putin patru din urmatoarele criterii:

  • Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
  • Riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
  • Activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
  • Activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
  • Persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
  • Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Toate persoanele care realizeaza venituri din profesii liberale au obligatia sa depuna la organul fiscal, pe raza caruia se afla sediul de desfasurare a activitatii, urmatoarele documente:  

”Declaratiei de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni/ Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere“ – formularul 070, asa cum este descris in ghidul publicat pe site-ul ANAF.

Aceasta initiativa este un prim pas din demersul Ministerului Finantelor Publice de a incuraja declararea corecta si voluntara a veniturilor realizate de contribuabili. MFP s-a angajat sa comunice in mod extins materiale informative catre persoanele fizice si juridice in urmatoarea perioada.

Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din profesii liberale, publicat de ANAF, are rolul de a stimula si asista contribuabilii sa declare corect veniturile realizate din profesiile liberale si sa plateasca impozitele si contributiile datorate, potrivit precizarilor de la minister.

Cu titlul de venituri din profesii liberale sunt veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate de lege.

Consulta ghidul acum.