Criza din sanatate a accentuat ritmul in care business-urile au facut pasul spre online. Cum s-a schimbat E-commerce-ul dupa declanșarea pandemiei? Cine sunt marii caștigatori și cine a avut de pierdut? Cum s-a schimbat piata de E-commerce din Romania?
La inceput de martie, detinatorii de business-uri au avut de luat o decizie importanta. Fie pivoteaza spre mediul online, fie raman in offline si infrunta criza din acea pozitie. Cei care s-au mutat rapid au diminuat din pierderi, unii chiar au castigat, insa cu totii au simtit efectele pandemiei de COVID-19.
Conform unui studiu PWC, pandemia a impartit economia in 4 categorii: servicii esentiale, mari castigatori, perdanti si supravietuitori. In categoria celor care au castigat in perioada asta se afla si companiile de e-commerce.
O necunoscuta pentru cei care doreau sa faca pasul în online era daca raspunsul clientilor va fi cel așteptat si vor imbratisa varianta de a cumpara online. Conform unui studiu realizat de Eurostat legat de comertul electronic, doar 23% din populatia Romaniei cumparat online în 2019, sub media UE de 60%, fiind pe penultimul loc in Uniunea Europeana.

Efectele pandemiei s-au resimțit și în comportamentul romanilor. Pentru a evita posiblitatea de a se imbolnavi, au preferat sa faca cumparaturi online, de acasa. Un studiu de la iVox.ro a aratat ca aproape jumatate din cei care folosesc internetul au renuntat sa mai mearga la magazinele fizice pentru bunuri de baza precum alimentele. In schimb au preferat sa le cumpere direct de acasa prin aplicatiile marilor magazine.
Cine a avut de castigat?
De altfel, industria retailer-ilor alimentari a fost unul dintre principalii jucatori de pe piata de E-commerce in perioada asta. Pe langa retail, serviciie de livrari de curierat sau mancare au avut de castigat din pandemie datorita modelului de business. El s-a pliat foarte bine pe situatia la momentul respectiv si a raspuns rapid cererii.
Estimarile celor de la ARMO ( Asociatia Romana a Magazinelor Online) indica o crestere de 30% fata de anul 2019, cand piata de E-commerce s-a situat la o valoare de 4,3 miliarde de euro. Florinel Chis, presedintele ARMO, a declarat intr-o interventie pe wall-street.ro:”… pandemia de COVID-19 a accelerat dezvoltarea acestui sector. Estimam ca piata de E-commerce se va situa undeva in jurul valorii de 2,5% din PIB sau aproximativ 5,5 miliarde de euro”.
Cine a pierdut?
Au fost si business-uri care au avut de pierdut. Afacerile cu amanuntul din mall-uri au pierdut sume enorme de bani. Cifrele arata pierderi de aproximativ 600 de milioane de euro conform Departamentului de Consultanta si Tranzactii al CBRE.
Horeca este un sector al economiei lovit serios de pandemie. De asemenea, industrii ca cele de calatorit si organizare de evenimente sufera si in acest moment pierderi grele din cauza restrictiilor.
Cum s-a modificat comportamentul consumatorului in E-commerce?
Ponderea cumparaturilor facute in online a crescut semnificativ. In urma restrictiilor de circulatie, consumatorii s-au orientat rapid si au inceput sa achizitioneze bunuri prin comanda online. In timp acest lucru s-a tranformat in noul normal.
La inceput se intampla din prudenta, dar usor s-a transformat in convenienta. Comertul online este in plina ascensiune in Romania, iar pandemia a accelerat ritmul de crestere.
A crescut numarul plațililor cu cardul. Din dorinta de a fi prudenti, romanii au inceput sa-si modifice comportamentul privind metodele de plata. Daca inainte observam clienti care isi achitau prin card doar cumparaturile cu sume mari, acum consumatorii prefera sa foloseasca cardul si cand vine vorba de cumparaturi cu sume mici. Prin asta se reduce contactul cu alte persoane straine.
In acelasi timp, se poate observa o tendinta in crestere in ceea ce priveste achitarea cumparaturilor prin punctele de self-checkout. Lanturile mari de hypermarket-uri si supermarket-uri si-au modernizat magazinele si pun la dispozitie puncte de acest tip. Motivele sunt asemanatoare celor in cazul platii prin card.
O alta schimbare s-a produs la consumatori. Acum romanul se gandeste de doua ori inainte sa cumpere ceva si analizeaza dacă produsul va fi util sau nu. Incertitutindea financiara cauzata de primele luni ale pandemiei nu a fost uitata prea usor, de aceea acum mai mult ca niciodata consumatorii sunt atenti la bugetul lor si prefera sa ramana precauti din punct de vedere financiar.
Concluzii
Comertul online o sa continue sa se dezvolte. Este concluzia raportului celor de la PWC despre efectele pandemiei asupra sectorului de E-commerce. Mai mult decat atat, companiile vor trebui sa vina cu oferte cat mai atractive pentru consumatori care sunt mult mai atenti la ce pun in cosurile de produse fata de perioada pre-COVID-19.
Mai mult ca sigur business urile care s-au digitalizat in pandemie vor continua sa investeasca serios in tehnologie pentru a oferi experiente cat mai complete clientilor. In acest timp, cei care inca nu au făcut pasul spre E-commerce, cauta variantele cele mai bune pentru a intra si pe aceasta piata.
De aceea, importanta transformarii digitale a business-urilor este vitala in perioada urmatoare pentru asigurarea activitatii lor in viitor. Solutia propusa de Okey, openONLINE, a venit complementar solutiilor de continuitate prin care companiile mici si mijlocii incep dezvoltarea si transformarea canalului traditional de vanzare si in mediul online.

Asadar, daca pana acum digitalizarea, transformarea si dezvoltarea business-urilor in online, pentru multi, a fost doar o directie sau un punct in agenda, de aceasta data criza sanitara a accentuat nevoia afacerilor spre digitalizare si online.
Recent Comments