O data cu intrarea in vigoare a noului cod fiscal incepand cu 1 ianuarie 2016, cota de impozit pe dividende distribuite persoanelor fizice va fi redus la 5%. Procentul va fi aplicabil pentru dividendele distribuite începând cu 1 ianuarie 2016.
Venitul obtinut de persoanele fizice din dividende va fi scutit la plata contributiei de sănătate in anul 2016 daca persoana fizica ce incasează dividendul este deja asigurata în sistemul public de sanatate. In 2017, veniturile din dividende vor intra in sfera contributiei de sanatate in procent de 5,5%, indiferent daca persoana fizica mai realizeaza alte venituri pentru care datorează contribuția la sanatate, urmand ca plafonul maxim al contribuției sa fie de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni.
Datorita faptului ca incepand cu 1 ianuarie 2016, PFA-urile vor datora obligatoriu si CAS (10,5% sau 26,3%, conform optiunii acestora) calculat la venitul net obtinut, pe langa CASS de 5,5% si impozit pe venit de 16%, se pune intrebarea daca suspendarea sau incetarea activitatii pe PFA si infiintarea unei microintreprinderi reprezinta o solutie de luat in seama.
O analiza fiscala mai detaliata ne duce la concluzia ca functionand ca PFA (ce a optat pentru o contributie la pensii de 10,5%) vom avea un Procent net (castig/venit) de 56% in comparatie cu Microintreprinderea care va avea un Procent net (castig/venit) de 69%
Functionand ca PFA:
- puteti utiliza banii obtinuti si in cursul anului
- contributiile sociale suportate (la pensii si sanatate) va asigura statutul de persoana asigurata.
Functionand ca Microintreprindere:
- trebuie sa tineti cont ca o microîntreprindere nu poate realiza mai mult de 20% venituri din consultanță și management.
- in cazul unei persoane juridice resursele financiare nu pot fi utilizate in cursul anului, ci doar dupa aprobarea situatiilor financiare si suportarea impozitului pe dividende.
Decizia trebuie luata in baza mai multor factori, trebuie insa, sa acordati atentie si marjei de profit existenta, modul in care o societate sau un PFA sunt analizate in momentul in care se doreste obtinerea unui credit, modul in care partenerii comerciali (clienti, furnizori) sunt influentati de forma de organizare aleasa etc.
Ramane sa decideti ce sistem este mai avantajos.
Recent Comments